Сергій Гузєв: «Зупинятись не збираюсь — тільки прибавляти!»
WWFC
01 Липня 2018

Сергій Гузєв: «Зупинятись не збираюсь — тільки прибавляти!»

16 червня на турнірі WWFC 11 чемпіон світу в середній вазі українець Сергій Гузєв (19-3) підкорив переповнені трибуни київського Палацу спорту цілих два рази. Для початку було спекотне, завзяте 25-хвилинне протистояння з колишнім бійцем UFC з Бразилії Вагнером Сілвою, яке Сергій до загальної радості завершив на свою користь перемогою за очками. А відразу після того, як його рука виявилася піднятою рефері, ще не віддихавшись і не відійшовши від запалу боротьби, виголосив зворушливу промову, присвятивши тріумфальний виступ синові.

Гузєв знав, що буде нелегко, адже коли все благополучно закінчилося, зізнався, що сам попросив керівництво WWFC підібрати йому суперника складніше. Тим цінніше стала перемога, хоча чемпіон не вважає, що бій видався для нього ідеальним: «Результатом я задоволений, а от тим, як провів поєдинок, не дуже. Є помилки і недоробки в плані техніки, а значить, є над чим працювати».

Знав Сергій і те, що син дивиться бій у прямому ефірі. Тому і мотивація була величезною. Причому, як виявилося, не тільки під час поєдинку: «Я відразу, ще задовго до бою вирішив, що присвячу перемогу синові, і це мені дуже допомагало і під час поєдинку, і в ході підготовки, коли хотілося все кинути і відпочивати (посміхається)».

Вже в першому раунді досвідченому українцю вдалося відправити суперника у нокдаун, але закінчити бій в той момент не вийшло: бразилець протримався і зумів продовжити сутичку. Коментуючи один з найбільш пам'ятних епізодів зустрічі, Гузєв пояснив, за рахунок чого його опонентові вдалося вистояти: «В першу чергу позначилася його хороший захист у партері і здатність відновлюватися. А коли я побачив, що він практично відновився, то і сам вирішив поберегти сили».

Невдалий старт не зломив Сілву, і в другій п'ятихвилинці він постарався з лихвою повернути чемпіону боржок. Бразильцю вдалося перевести Сергія в партер і зайняти домінуючу позицію, змусивши думати лише про захист. Однак, наблизитися до дострокової перемоги, як це зробив українець у першому раунді, у претендента не вийшло. «Все було під контролем!» – з посмішкою запевняє Гузєв.

Після цього протистояння увійшло у відносно спокійне русло і ніхто з бійців більше не побував на умовній межі, переступивши через яку великий ризик не дочекатися фінального гонгу. У той же час, для обох це був перший 5-раундовий бій і 25-хвилинна дистанція у професійній кар'єрі. Так що доводилося думати не лише про небезпеку, що виходить від суперника, але і дбайливо розподіляти сили на дистанції сутички.

«Звичайно, я розумів, що треба берегти сили. Намагався не боротися, щоб економити енергію. Тому що запас, на жаль, був відсутній, – зізнається Сергій. І додає, що навіть не думав про можливий вердикт суддів не в свою користь, коли бій нарешті закінчився. На це просто не залишилося сил. – В той момент ніяких думок взагалі не було, я просто стояв і чекав результату».

Сам Гузєв вважає, що крім позамежної мотивації, головними складовими успіху в поєдинку проти одного з найсильніших суперників у його кар'єрі стали хороша підготовка і прихильність Господа. А яким буде його наступний претендент – ще сильніше Сілви або, навпаки, менш досвідчений, щоб можна було перевести дух, воліє не думати, залишаючи це на відкуп матчмейкеров WWFC: «Насправді, суперників я собі не вибираю – їх підбирає організація. Тому, з ким скажуть, з тим і буду працювати!»

Зі сторони у здається, що Сергій все більше входить до смаку і додає з кожним новим боєм. Все вказує на те, що саме зараз – пік його кар'єри. Чемпіон може підтвердити або спростувати дане спостереження, але при цьому прозоро натякає, що зупинятися на досягнутій висоті не збирається: «Я не знаю щодо піку кар'єри – думаю, час покаже. Але завжди можна йти вперед, що я збираюся робити надалі».

Відпочивши і традиційно набравшись сил в колі сім'ї, вже через два тижні після найважчого бою Гузєв повернувся в зал і відновив тренування, включившись у підготовку до нового виступу. Є всі підстави вважати, що він не за горами і відбудеться ще до кінця поточного року.

У всякому разі Сергій налаштовується саме на це. І, користуючись нагодою, звертається до своїх чисельних уболівальників: «Хотів би подякувати вам за підтримку. Дуже приємно бачити, як люди переживають і підтримують, – це також є поштовхом, щоб продовжувати тренуватися і перемагати!»
16 Червня 2018
WWFC 11
Світлана Гоцик vs Магдалена Сормова
Палац Спорту, Киiв
про турнір