Світлана Гоцик: «Задуматися, зробити висновки і повернутися кращою версією себе»
WWFC
29 Червня 2018

Світлана Гоцик: «Задуматися, зробити висновки і повернутися кращою версією себе»

Грандіозний за масштабами і видовищністю  турнір WWFC 11, який проходив 16 червня у київському Палаці спорту вже при традиційному аншлагу, завершувався в гробовій тиші і при загальній зневірі. Українські шанувальники ММА з нетерпінням чекали чергового яскравого виступу своєї улюблениці Світлани Гоцик, якій належало вдруге захищати титулу чемпіонки світу WWFC у вазі до 52 кг – на цей раз проти представниці Чехії Магдалени Сормової. Але все якось відразу пішло не так. Претендентка рішуче пішла вперед і несподівано швидко завершила бій у свою користь, змусивши Світлану здатися після больового прийому на руку.

Прийнято вважати, що поразки мають властивості лакмусу і як ніщо інше вміють відокремлювати зерна від плевел. Слабких вони ламають. Сильних – роблять ще сильнішими, виступаючи безцінним уроком на майбутнє. У вболівальників була вже не одна можливість переконатися в тому, наскільки міцна воля і загартований характер Гоцик, обидва титульні поєдинки якої в 2017 році вийшли, як на підбір, видатними по інтризі і видовищності. І навряд чи у когось є хоча б натяк на сумніви в тому, що невдача і втрата титулу загартує її ще сильніше. А перероджена «Птах Фенікс» постане краще, ніж коли б то не було.

«У поразках і перемогах не буває випадковостей або закономірностей, – філософськи зазначає Світлана. – А в цьому спорті так і зовсім не може бути нічого подібного. Поразки бувають у всіх, навіть у самих стабільних і топових бійців. Скажу так – це просто сталося, як трапляється з кожним, хто займається цим спортом. Я приймаю цю поразку як воїн і не буду сидіти в депресії і падати духом. Для мене це привід задуматися, зробити висновки і повернутися кращою версією себе».

За визнанням Гоцик, те, що Сормова кинулася вперед з перших секунд бою, сюрпризом для неї не стало. Більш того, готувалася саме до такої її безцеремонної поведінки. Але розвиток подій в самий відповідальний момент в черговий раз підтвердив, що в бою може трапитися всяке, а людині під силу лише припускати.

«Я ж готувалася до поєдинку, переглядала її попередні виступи – вона завжди так працює, це була стандартна робота, не більше того, – констатує Світлана. – Мій план на бій був діаметрально протилежний її планом. Я не звикла форсувати події з самого початку поєдинку, для мене звична манера бою – це розвідка, тактика і дії для досягнення перемоги. Що ж, тепер я буду готова і до такого розкладу подій».

Будь-який боєць з досвідом підтвердить, що програти – не страшно. Але якщо прирівняти невдачу до випадкового збігу обставин, не зробити належних висновків і не провести роботу над помилками, то нова осічка не змусить на себе чекати. Враховуючи, що Гоцык навіть в перемогах звикла шукати вади і помилки, що вже говорити про поразку:

«Я переглядала цей бій кілька разів, але про саму проблему, яка призвела до поразки, знала, вже вийшовши з клітки. Не бачу сенсу переглядати невдалий поєдинок тисячі разів – висновків я для себе зробила більш ніж достатньо, але виносити їх на загальний огляд не хочу. Можу лише сказати, що поразки часто вчать нас більшого, ніж перемоги».

Зрозуміло, Світлана хотіла б ще раз битися з кривдницею, щоб розставити всі крапки над i. І навіть впевнена, що реваншу бути. Але не відразу: «Я не вважаю, що Магдалена стала найсильнішою з усіх, з ким мені доводилося битися в професійних ММА. У мене були суперниці і сильніше, просто її манера ведення бою різниться з попередніми опонентками. А реванш обов'язково буде, але спочатку мені потрібно провести один–два проміжних боя, після чого – знову в титульну гонку».

Цілеспрямованості Світлани завжди можна було лише позаздрити, а значить вона обов'язково доб'ється свого. Ну а там і Сормову, і всіх нас, мабуть, чекає сюрприз. У всякому разі, зараз українська «Птаха Фенікс» воліє не поширювати, що поміняє, коли вони зустрінуться знову: «Якщо я зараз вам розкрию всі карти, тоді і бій дивитися вже не цікаво буде. Так що не будемо бігти попереду паровоза, всьому свій час (посміхається).

Поки ж Гоцик вже взялася за справу з подвоєною енергією і настроєм надолужувати згаяне. Період відпусток вона проведе в роботі, щоб повернутися вже на черговому турнірі ліги – WWFC 12, запланованому на 29 вересня в Києві.

«Я не звикла довго відпочивати після боїв, – каже Світлана. – Без тренувань пройшов лише перший тиждень після бою, і на цьому весь мій відпочинок закінчився. Літо я проведу не на морях і не на курортах – це вже точно. Наступний турнір заплановано на вересень, і я неодмінно буду там у файткарді».

Що ж, вболівальники, які так сильно полюбили Гоцик в минулому році, з нетерпінням чекають повернення "Птахи Фенікс". І вона це відчуває, відповідаючи вдячністю: «Мені була дуже приємна підтримка людей, з якими навіть особисто не знайома. Мені писали дуже багато теплих слів. Спасибі всім величезне за теплу підтримку і розуміння. Жодна людина не написала що-небудь негативне на цей рахунок, а це вже про щось та говорить».
16 Червня 2018
WWFC 11
Світлана Гоцик vs Магдалена Сормова
Палац Спорту, Киiв
про турнір