Роман Долідзе: «На сьогоднішній день титул WWFC — моє головне досягнення»
WWFC
15 Липня 2018

Роман Долідзе: «На сьогоднішній день титул WWFC — моє головне досягнення»

16 червня в полку чемпіонів світу за версією WWFC прибуло. Неперевершений майстер греплінгу, талановитий і амбітний Роман Долідзе завоював титул в напівважкій вазі, в одному з головних поєдинків турніру WWFC 11 в київському Палаці спорту, яскраво нокаутувавши вибагливого гостя з Бразилії Едера де Соузу.

За визнанням самого Роману, це був його найскладніший суперник у професійних ММА. А нокаут став найсильнішим за всю кар'єру в єдиноборствах. Напевно не в останню чергу тому, що Долідзе, навіть досягнувши майстерності, продовжує невпинно розвиватися, ретельно усуваючи  прогалини. Страшно уявити, що чекає його наступних опонентів.

Ну а поки до вашої уваги інтерв'ю з тріумфатором, який відповів на питання про минулий поєдинок і не тільки.

— Романе, Ви вже були чемпіоном світу з греплінгу, а тепер підняли над головою і титул чемпіона у ММА. Коли емоції були сильніше і яскравіше? Опишіть, що почуває і про що думає спортсмен в такий момент?

— В такі моменти емоції переповнюють, але усвідомлення того, що бій закінчився і ти — чемпіон світу, беруть гору над емоціями, і я стаю спокійним, з почуттям чергового виконаного завдання на шляху до ще більшої вершині!

— Справедливо говорити, що це був Ваш найскладніший суперник і бій в професійних ММА?

— Саме так, на даний момент Едер де Соуза однозначно був найсильнішим спортсменом на моєму кар'єрному шляху.

— У першому раунді Вам так і не вдалося скористатися головною своєю «коронкою» і перевести бразильця в партер. Після цього, у другому раунді, Ви вже не прагнули зближуватися, як колись, і стали змагатися в стійці. Чи важко було перебудуватися по ходу поєдинку?

— Справа в тому, що підготовка до цього поєдинку в основному включала в себе роботу над ударною технікою, і я був готовий до такого повороту подій. Більше того, був налаштований завершити бій саме ударною технікою.

— Вдалося бразильцеві чимось Вас здивувати?

— Бій почався з його дуже несподіваного для мене лівого прямого, я стояв на звичній для себе дистанції, але його довжина рук дозволила йому попасти у мене. Це змусило мене змінити тактику.

— У підсумку біда для де Соуза прийшла явно звідти, звідки він її не чекав: у другому раунді Ви відправили його в глухий нокаут точним попаданням справа в голову. Коли він падав, Ви вже розуміли, що піднятися після такого нереально?

— Так, коли я побачив, що він лежав, то вже був впевнений, що він не встане.

— Ви вперше в профкар'єрі, якщо говорити про ММА, нокаутували суперника одним ударом. Чи траплялося щось подібне з Вами коли-небудь раніше, враховуючи, що Ви набули майстерності, у першу чергу, в греплінгу і боротьбі?

— Нокаути бували, але такий сильний – вперше.

— Скажіть чесно, що приємніше: змусити візаві здатися після задушливого або больового прийому, або ось так «прибити» його до настилу потужним попаданням?

— Чого ж лукавити, звичайно, нокаут більш бажаний (посміхається).

— Ви стаєте все більш відомим в середовищі вболівальників. А як Ви самі ставитеся до популярності? Увага публіки, прохання сфотографуватися або дати автограф – все це більше гнітить чи радує?

— На даному етапі ставлюся до цього спокійно. Приємно усвідомлювати, що те, що ти робиш, когось надихає, комусь дає стимул тренуватися, а комусь просто дарує радість.

— До бою Ви говорили, що зараз Ваша головна мотивація і найближча мета – завоювання титулу WWFC. Тепер, коли пояс у Вас, – що в планах і цілях далі?

— Безсумнівно, престижний пояс WWFC – головне моє досягнення на сьогоднішній день. Але ця мета пройдена, як чергова сходинка до більш високої вершини.

— В ніч з 7 на 8 липня чемпіон UFC у напівважкій вазі Даніель Кормье зробив, здавалося б, неможливе, і завоював титул у важкій категорії, нокаутувавши Стіпе Міочича. Ви взагалі припускали, що таке може статися?

— Це ММА, де трапитися може все, що завгодно, а вирішити результат бою здатний всього один удар. Саме це, загалом, і сталося.

— До речі, раз вже ми торкнулися цієї теми. Чи не плануєте самі написати історію WWFC і спробувати стати першим чемпіоном у двох категоріях? Ми зараз про Ваш можливий перехід у важку вагу...

— Я поки що про це не думав, але все можливо! (посміхається)

— Крім активних виступів, Ви ще і самі тренуєте у власному бійцівському клубі. Ви хоч коли-небудь влаштовуєте собі відпочинок від спорту? Коли і де, до речі, відпочивали востаннє?

— Насправді, рідко буває, коли я можу зовсім вже залишатися без спорту. Що до відпочинку, то в останній раз на тиждень літав на батьківщину до Грузії.

— Коли збираєтеся порадувати публіку виступом вже в якості дійсного чемпіона WWFC?

— Я готовий виступати на кожному турнірі WWFC, і переговори з мого наступного бою вже ведуться.

— Скажіть щось своїм уболівальникам – вони будуть дуже раді.

— Хочу висловити всім подяку за підтримку, яку я відчуваю і перед боєм, і під час бою, і після його завершення. Ви для мене дуже важливі і цінні, виходячи на бій, я заряджаюся вашою енергією! І зі свого боку я постараюся радувати вас частіше!
16 Червня 2018
WWFC 11
Світлана Гоцик vs Магдалена Сормова
Палац Спорту, Киiв
про турнір